Cary mary motokary

Uz vidim zdeseny vyraz ve vasich ocich - Verca a Jirka, ti naruzivi sportovci, vymenili kolo za moped a vydali se objevovat Laos/okoli Vang Viengu?
Je tomu tak. Protoze v Laosu jezdi na motorce kazdy od 7mi letych deti po babicky a dedy, rozhodli jsme se s Jirkou, ze dnes si projedeme motocyklove kolecko tzv. loop kolem Vang Viengu (26km), tak nam to snad odpustite!
Ale nebojte, dostali jsme i helmu! 
Jednu motorku pro nas dva jsme si pujcili v kramku hned vedle hostelu za 40,000 kipu vraceni do 20:00, jako zalohu jim mustite nechat svuj pas. V ceste uz nam stala jen jedina prekazka - ani jeden z nas na motorce nikdy nesedel. Ale po chvilce instruktaze jsme si to uz drandili na benzinku, kde jsme nabrali 2 litry benzinu a vyrazili jsme na cestu.
Trasa nebyla narocna, po prejeti onoho placeneho mostu (Jirka se pokusil ujet bez poplatku, ale chytili nas), se clovek drzi na silnici a pote smerovek na lagunu c.1, kde uz se ale asfalt meni v hlinu a kameny.
Po ceste je mozne se zastavit v jedne z mnoha jeskyni a vyhlidek, vestina je zpoplatena 10,000 kipy za vstup a je jich opravdu hodne, takze my zastavili az uz jeskyne Thampouna, kde nikdo nevybiral zadne penize, ale to take znamenalo, ze jsme si museli svitit telefony a po chvilce jsme to otocili. Ale co stalo za to, byl naprosto nadherny vstup do jeskyne - polevo byl rybnicek s blankytne modrou vodou, kterou je tato oblast proslula a popravo kvetly svitive oranzove kvetiny. Spolu se smaragdove zelenou predni stenou jeskyne tvorily prekrasnou podivanou, jakysi skryty raj hned vedle bahnite silnice.
Leva strana vchodu do jeskyne
Tato jeskynka nas tak nadchla, ze uz jsme v zadne jine nezastavili, nebot jsme se bali, ze se jiz zadna tehle krasou nevyrovna.
Asi po trictvrtre hodince jizdy se cesta se clovek muze na vidlici cest rozhodnout, zda-li se vyda k lagune 3, nebo 5. Ve Vang Vinegu se totiz nachazi lagun 5. Je to ta nejvetsi turisticka atrakce, protoze jejich modra voda je opravdu nadherna. Na lagunu 1 a 2 jezdi spise Korejci v auticcich bez oken a sten, proste jenom kovova konstukce, dela to hrozny hluk a smrad. Pak je tu laguna 3, kam uz jich vetsina nedojede, ale stejne jich tam par je. Laguna 4 je zastrcena uplne mimo od dalsich, chystame se tam s Jirkou na kolech. Posledni je laguna 5, kam jsme se s Jirikem vydali. A udelali jsme dobre. 
Je sice hodne daleko a po pul hodine jizdy po dost hrbolate a bahnite silnici jsme to chteli vzdat, avsak jsme ji nakonec nasli a bylo to jedno z nejkouzelnejsich mist, co jsme kdy videli. Platilo se vstupne 10,000 kipu (tady uz to ani jinak nejde), ale po zaparkovani motorky se pred nami objevila tato scenerie bez jedineho turisty.
Uplne vybizi k vykoupani
Clovek si zde muze vypujcit nafukovaci duse a cachtat se tam, co mu hrdlo raci. Nakonec prijeli i dalsi tustite, ale dali by se spocitat na prstech jedne ruky a nekteri do vody ani nevlezli.
Jirka spokojene vyvaleny na gume
Krome plavani se v lagune dalo skakat asi z 5ti metrove skaly (ta hned nad Jirkou) a tak jsme si parkat skocili. Jesteze jsme si s Jiranem zakoupili rano v poulicnim stanku bagetky, protoze nam po plavani pekne vyhladlo a mohli jsme se nabastit s nadhernym vyhledem na krajinu.
Hlad byl veliky
Kdyz jsme se dostatecne vykoupali a vynadivali, nasedli jsme znovu na motorku (az doted ridil Jirka) a vydali se obhlednout lagunu c. 3. Ta byla podstatne obsazenejsi, ale take lepe vybavenejsi. Zjistili jsme, ze se k ni take da dojet na kole, takze je v nasem hledacku na cyklisticky vylet. 
S vyhledy na ryzova policka a hory zahalene v mracich jsme se postupne zacali vracet, az jsme opet dojeli do Vang Vinegu. Tam jsme se s Jirkou vymenili (do te doby jsem ridila ja) a vzhledem k tomu, ze jsme meli jeste dost casu, rozhodli jsme se dojet jeste k vodopadu Kaeng Nyui 7 kilometru od Vang Viengu. Cesta k nemu vypada jako silnice, ale nenechte se zmast! Jedna se o stejne blatitou a kamenitou cestu jako doposud. Tady jsme se naucili zakladni pravidlo Laosanu - tvoje motorka vyjede tam, kam veris, ze vyjede. A tak jsme skakali pres kameny a louze, dokonce jsme i jednou upadli, avsak vse dobre dopadlo a odmenou nam byl asi 15m vysoky vodopad s dravou rekou pod nim.
Rikali jsme si s Jirkou, ze takhle ma vypadat spravny prirodni vodopad
Zde take skoro nikdo nebyl (krome holandske rodinky nadsene dovadejici v perejich) a pohled na vodopad opravdu stoji za onech 10,000 kipu vstupneho.
Vlevo vidite onen vodopad
Uz se nam nechtelo do vody (hlavne proto, ze jsme si v motorce zapomneli plavky) a tak jsme si jen namocili nohy a vydali se zpet do hostelu.
Tady jsme si jeste zablbli v bazenu a vydali se na vecu a laoskou palacinku, kterou jsme si nalezite uzili. Take jsme si zakoupili boruvkove susenky, co jsme povazovali za laoske, ale ukazalo se, ze jako vetsina potravin tady, pochazi z Thajska.
Ale byly moc dobre, tak nam to ani nevadilo. Opravdu carovny konec tohoto magickeho dne. 
Tak se mejte paradne a at vam nezaclani v ceste kravy!



Komentáře