Kousek od Rima

Po 2 dnech v Rime (kam jsme sehnaly zpatecni letenky za pouhych 520 korun) jsme se rozhodly odpocinout si od shonu velkomesta a vyjet do mestecka Tivoli, ktere se nachazi asi 40 km od Rima.
Vyjizdely jsme z hlavniho vlakoveho nadrazi Termini a jizdenka nas stala 2,80€. Po scenicke ceste vlakem, kdy se jede pres mosty jako z Harryho Pottera a clovek na chvili zahledne nadherny 30ti metrovy vodopad, ktery vyvera uprostred mesta a pada v kaskadach do reky, se dostaneme do mestecka Tivoli.
Blankytne modra reka tece i po ceste z nadrazi pres most.
Tam uz zacala nase tour de Tivoli. Jako prvni jsme zamirily k pevnosti z 15.stoleti jmenem Rocca Pia, kterou nechal postavit papez Pius II.
Pry kazda vez dosahuje jine vysky - ta nejvyssi dokonce 36,5m
V objektu se jeste nachazi rozpadly rimsky amfiteatr, ke kteremu jsme se bohuzel nedostaly, nebot tento hrad ma otevreno jen v sobotu a nedeli.
Pak jsme pokracovaly na namesti Giuseppa Garibaldiho s velice prazvlastni sochou na jeho pocest a spoustou fontanek po leve strane. Z konce namesti se clovek muze rozhlednout po krasne italske krajine, jenze nam zacinalo prset, tak jsme rychle utikaly do kostela Santa Maggia Maggiore. 
A hned vedle se jiz nachazi renesancni vila D'Este, ktera je podle wikipedie jedna z vrcholnych ukazek klasicke i zahradni architektury. Vstupne do ni obnasi 13€, ale pro studenty z EU mezi 18-25 lety je to za pouha 2 Eura. 
Uvnitr se nachazi nadherne vymalovane pokoje vcetne tohoto loveckeho. 
Da se take dojit na terasu s nadhernym vyhledem na okoli a take do zahrad.
Ty jsou asi nejvetsim lakadlem celeho Tivoli. Nachazi se v nich asi nejvice fontan a umelych vodopadu, co jsem kdy videla. 
Kaskadovite vodopady jsou jednou z ozdob techto zahrad
Hlavni atrakci je ale obri vodopad polevo, ve kterem v urcite casy nekdo hraje na varhany. 
Onen nejvetsi vodopad pri pohledu od dolnich jezirek
Zahrady jsou opravdu krasne a fontanky se nachazi opravdu uplne vsude.
Postranni ale presto obrovsky vodopad
Stihly jsme dokonce i vodni varhany na vrsku toho nejvetsiho vodopadu.
Pak uz nase cesta vedla k Ville Georgiane odkud je videt Vestin kruhovy chram, ktery je pozustatkem z prvniho stoleti z doby rimske. Ten je pry replikovan na evropskych zahradach obzvlaste kvuli ionskym sloupum.
U villy Georgiany se take nachazi dalsi lakadlo Tivoli - zhruba 30 m Berniniho majestatni  vodopad, ktery je hlavnim poznavacim znakem Tivoli.
Je tedy pry napajen umele, ale i tak za to pohled na nej stoji za to. Nechtelo se nam platit 5€ vstupne na vodopad a tak jsme se vydaly po Vie Quintilio Varo, odkud je videt nejdrive zezhora a pote jeho krasu muzete obdivovat i z dalky.
Pohled zezhora
Jeste jsme si ve meste daly zmrzku a vydaly se zpet objevovat Rim.


Komentáře

Okomentovat