Spousta spanku a trocha budhu

Tak jsem to zas ja! Po nasem nocnim dobrodruzstvi v Luang Prabangu jsme byli docela unaveni, ale nemeli jsme zarezervovany hostel a v 6 rano nebylo nic otevreneho, tak jsme se vydali smer nase byvale ubytovani, abychom neco nasli. Vsimli jsme si, ze na hostelworldu inzeruji levnejsi hostel za 25,000 kipu za noc za osobu Downtown backpackers 1. Stastne jsme tam dorazili, ale zjistili jsme, ze check-in je az od jedne, takze si tam muzeme jen nechat veci. To nam ovsem nevadilo, nebot jsme meli v planu jet lodickou do jeskyni Pak Ou, ktere jsou asi 15km od LP.
Listky se daji koupit v kancelari dlouhych lodi za 65,000 kipu, coz je na Laos docela dost. Lod jede dve hodiny - paklize uz jste na lodi jeli, neni to zas nic tak extreme zajimaveho. Po ceste zastavi v Lounely Planet vychvalovane vesnicce Ban Xang Hay, neboli Whisky village. Toto byla prvni turisticka past, na kterou jsme v Laosu narazili. Ani chram, ktery na ostruvku stoji neni moc nicim zajimavy a vsudypritomne zeny prodavajici laoske latky, na ktere vam samozrejme daji 'discount' atmosfere moc nepridavaly. Whisky prodavali snad jen v jednom velmi neduveryhodnem stanku a stejne bych ji mamce privezt nemohla, takze jsme byli radi, kdyz jsme po 15 minutach odpluli k jeskynim.
Mnisi na lodicce
Jenze tohle se take ukazalo spise jako turisticka atrakce - vstupne stoji 20,000 kipu a kdyz clovek konecne projde velmi dlouhe schody, na kterych mu co chvili dite nabizi ruzne cetky, objevi se pred nim mala jeskynka, ktera sice obsahuje nepreberne mnozstvi malych i velkych budhu, ale kdyz si clovek neprinese celovku, musi si svitit telefonem a to trochu ubira z dojmu. Nicmene jedna zapalena svice dodava jeskyni trochu pusobivosti a kdyz clovek vidi tolik budhovych soch na jednom miste, zanechava to v nem zvlastni dojem.
Pry maji nekteri az 1,5m
Druha jeskyne je jeskyni jen tak napul, nebot do ni sviti svetlo a jeji obsah je dost podobny te prvni. 
Pry tu najdeme budhu v 7 ruznych polohach - na kazdy den jedna
Secteno a podtrzeno. V Luang Prabangu se da delat spousta veci, za ktere utratite min penez. Nicmene jestli chcete videt nejvetsi sbirku budhu na svete a projet se lodickou, urcite doporucujeme do jeskyni dojet.
Zbytek dne jsme proklibali v hostelu Real Backpackers 1, coz, jak se ukazalo, je hostel jinde, nez Real Backpackers 2, ale tenhle byl situovany primo v centru, takze kdyz jsme vecer vyrazili na nocni trh nakoupit darecky domu (ano Natalko, mam i jeden ci dva pro tebe), meli jsme to dost blizko. Zrovna kdyz jsme si sedli pod Mount Phusi, se nas dva chlapci zeptali, jestli si s nimi budeme chvilku povidat, aby si procvicili anglictinu (ocividne jim to radi v Big Brother Mouse, coz je opravdu skvele). Bylo to opravdu roztomile a povidali jsme si s nimi dost dlouho az bylo nakonec pozde a museli jsme jit donakoupit zbytek darku.
Nakonec jsme padli do postele jako podtati a spali jsme asi 10 hodin az do 8 rano, kdy nas nas cekala skvela snidane (ktera je v cene hostelu) - bananova obri palacinka a toust s dzemem.
Kdyz jsme se dostatecne najedli a popovidali s jedinym Cechem, ktereho jsme doposud potkali, vydali jsme se pesky na minibusove nadrazi na minibus do Vang Viengu. Mysleli jsme si, ze kdyz v hostelu prodavaji jizdenky na minibusy za 90,000 kipu i s tuktukem, ze nas listky vyjdou na mnohem mene, jenze ouha, na nadrazi po nas chteli 105,000 kipu. Normalne jsou bookingy v hostelech mnohem drazsi, nez listky koupene na nadrazich (zatim tomu tak vzdy bylo), tak nevime, co se tady stalo. Take nabizi hromadny autobus na vodopady Kuang Si za 35,000 kipu, coz je o 15,000 kipu mene, nez jsme platili s Americankami.
Na penize jsme ale rychle zapomeli, nebot jsme projizdeli nadhernou krajinou z kopce i do kopce, kde byly velmi ostre zatacky, ktere si spolu se sesuvy pudy i kusy silnic vyzadaly nejeden lidsky zivot. Existuje i druha silnice, ktera je pry jeste nebezpecnejsi, nicmene tahle byla nedostavena, coz ji na bezpecnosti nepridalo.
No, prezili jsme a ted jsme ve Vang Viengu - bydlime v hostelu Chillao, ktery stoji 25,000 kipu na den a ma bazen, ve kterem jsme stravili vetsinu dne ve snaze utect pred majitelem, ktery je az moc pratelsky a na muj vkus velmi sexisticky. Porazku jsme ale priznali az ve chvili, kdy u bazenu zacala hrat velmi hlasita muzika a my byli nuceni uteci a dat si veceri ve meste. Protoze jsme neobedvali, mohli jsme si dovolit dobrotu, na kterou jsme si jiz par dni mysleli - burger s hranolkami!
Zitra se stehujeme do jineho hostelu, sice o 5,000 drazsiho, ale bez velmi hlasite hudby a vlezleho majitele, ktery vsem nabizi Whisky s coca colou zadarmo. Ten druhy ma take bazen a navic v nem bydli Francouz, co jsme ho potkali v autobusiku do Luang Namthy, takze se tam o to vic tesime.
Tak snad nejak prezijeme noc a zitra zvladneme treky!
Mejte se krasne!
Fotky jsou zde:
https://www.instagram.com/p/B0dpDXDp1cU/?igshid=1g4s46bjejjgm

Komentáře