Sabaidee

Ahoj nebo laosky sabaidee.
predtim, nez zacnu, prihlasila jsem svuj blog do evropske souteze, tak kdo pro me jeste nehlasoval, byla bych moc rada, kdybyste mi tam hlas hodili. Jeden mail, jeden hlas, takze jestli mate vic mailu, budu rada za kazdy hlas!
https://apply.roadtriproject.eu/vote/njtQVzuKFA
A Jirka se taky prihlasil,ale jako fotograf, tak kdybyste rovnou hodili i jemu:
https://apply.roadtriproject.eu/vote/BILryoCojG

A ted uz k zpet k Laosu.
Rano jsme se s Jirkou probudili az s budikem, ktery jsme meli nastaveny na 9:30 rano. Normalne jsme prospali 11 hodin a jeste se nam chtelo spat!
Nicmene jsme se vykopali z postylky a dosli dolu na snidani, ktera se skladala z toustik s dzemem - to byla dost neoriginalni volba vzhledem k tomu, ze jsme si mohli vybrat treba palacinku s mistnim bananem, nebo treba michana vajicka.
Potom jsme vyrazili do mesta, objevovat klenoty Luang Prabangu. Prohledli jsme si  chram Wat Hu Xiang, ktery lezi primo naproti nasemu hostelu a nemusi se platit vstupne, coz bylo prijemne.
Nikde zadni turiste, jen my a mnisi
Pak byl na programu kralovsky palac, ktery ma pry byt nejvetsi atrakci Luangu Prabangu. Jenze ouha. V Laosu je pres poledne opravdu velke teplo, takze je vetsina veci zhruba od 11:00-13:00 zavrena. A my zvladli dorazit v 11:01, takze jsme do zahrad palace jeste pronikli, dokonce bez placeni, nicmene dovnitr uz ne. Tak jsme se sebrali a sli zpet do hostelu, kde jsme se do tri prospali. Pak jsme se chteli vratit do palace, jenze ten zas v pul ctvrte zaviral, takze jsme meli smulu a museli se vydat do chramu Wat Xieng Thong (vstupne 20,000 kipu/osoba), ktery je nejznamejsim chramem LP. Myslim, ze vam ho lepe, nez ja, priblizi fotky:
Svetici sin z roku 1560
Dale jsme se vydali na soutok Mekongu s Nam Khan. Prosli jsme se podel brehu relativne vyschleho Mekongu (na to, ze je obdobi destu), vcetne dvou lavek, ktere destova voda mela uz davno splachnout.
Jeden z postrannich chramu Wat Xieng Thongu, kde bydli mnisi
Dalsi z nasich dnesnich cilu byl vrchol Phu Si, na ktery se stoupa uctihodnych 329 schodu. Doporucujeme zvolit vychodni stranu, nebot potkate nejen nekolik chramu, ale i sedici a stojici zlate budhy, na kazdy den jednoho. Budou po vas chtit 20,000 kipu/ osoba (bohuzel jsme trosku doufali, ze kdyz zaviraji v 6, tak na hore nebudou nejen zadni turiste, tak ani vybiraci vstupneho, jenze opak je pravdou a nahore bylo prelidneno a penize se vybiraly).
Zacatek cesty z chramu
Po ceste je k videni i posvatny budhuv otisk slepeje. Zhruba po 20 minutach dorazite nahoru, kde ma byt nejlepsi vyhled na LP a take, ze je, avsak vsude jsou spousty turistu, takze si poridite par fotek a utikate dolu na nocni trh.
Pohled na LP od zlate stupy, ktera senachazi na vrcholku  Phu Si
My po vystupu dostali hlad, takze jsme se vydali do ulicky, ktera se nachazi v blizkosti nejvyssi budovy v okoli Indigo house, neboli night market food district. Vzhledem k tomu, ze jsem dost vybirava, tak jsem se bala, ze se moc nenajim, nicmene jsem narazila na skvely stanek, kde si clovek za 15,000 kipu mohl nabrat plnou misku vsemoznych dobrot a bez prehaneni muzu rici, ze mi chutnalo naprosto vsechno, co jsem si na talir nandala! 
Ja spokojene nabirajici si hromadu jidla
Pak uz nocni trh, kde jsem si predtim, nez se hrozne rozprselo, stihla zakoupit za 40,000 kipu satecky, jenze Jirik si vytouzene kalhoty pred slozenim stanku bohuzel nekoupil, tak snad budeme mit stesti zitra. 
Tak aspon pridavam pohled na trh a kralovsky palac. 
Dobrou! 


Komentáře