Dve vyhlidky a spousta bahna

Prvni cely den ve Vang Viengu jsme se rozhodli zasvetit chozeni po vyhlidkach. V okoli se jich vyskytuje nepreberne mnozstvi tzv. viewpointu a tak bylo tezke vybrat jeden. Nakonec jsme zvolili Phangern, kde se nachazi vyhlidkova mista dve.
Hned po tom, co jsme zmenili hostel z onoho party hostelu na tento prijemny hostylek Real backpackers mimo hlavni ulici, ale take s bazenem a kupou pratelskych lidi, co stoji sice o 5,000 kipu vice, nez predchozi (tedy 30,000 kipu), avsak tu neni nikdo s nechutne sexistickymi poznamkami a hlasita hudba nam netrha bubinky pokazde, kdyz se chcete vykoupat, nebo jen projit lobby.
Pohled z ulice
Odtud jsme vyrazili pres placeny most (4,000 za prejiti tam a zpet!!) smer vyhlidky. Clovek jde asi 2km po silnici, hned je po leve ruce odbocka do jeskyne, ale nechtelo se nam platit vstupne 10,000kipu, tak jsme pokracovali dal az ke vstupu na vyhlidku. Jako vsude v Laosu, i zde se platilo, ale cena 10,000 kipu za osobu neni tak vysoka (obzvlast za dve vyhlidky). Po asi 50 minutach stoupani po kamenech se pred nami objevila prvni vyhlidka - takhle byla dost turisticka, nebot se nahore dalo koupit obcerstveni, ale nic jsme si nekoupili, protoze jako spravni turiste nosime vodu a svacu s sebou, abychom usetrili!
Nizsi ze dvou vyhlidek
Vlastne jsem jeste nenapsala, ze Vang Vieng je opravdu turisticke mesto, byvalo plne alkoholu a drog, nicmene to v roce 2011 vlada zathrla, nebot tu prislo o zivot spousta zapadnich turistu, takze ted tu sice na kazdem rohu dostanete zadarmo Whisky, nebo pivo, ale nastesti uz to neni to, co to byvalo. Odliv zapadnich turistu je ale kompenzovan turisty korejskymi - pry se tu natacel znamy korejsky serial a ted sem vsichni jezdi na dovolenou. Vetsinou se ucastni jenom hodne turistickych aktivit, ale dnes jsme potkali par dobrodruhu, kteri se vydali nahoru. Ovsem vsichni do jednoho meli dlouhe obleceni do mesta a boty naprosto nevhodne na turistiku jako zabky a pantofle, takze jsme se dost divili, kdyz jsme je potkavali po cele ceste k vyhlidce. Pro predstavu pridavam fotky cesty k vyhlidce, kterou bych tedy asi v zabkach nevysla.
Takhle vypadala cast cesty
Ale kdyz se clovek vyskrabal k vyhlidce, stalo to za to! Nadherny vyhled na celou krajinu vcetne kamenolomu daleko od Vang Viengu.
Druha vyhlidka byla od prvni vzdalena 50 minut, ale byla velice tezko dosazitelna hlavne kvuli bahnu a mym botam - necekala jsem, ze pujdeme po bahne a vzala jsem si sve silnicky misto terennich, co tu mam.
Ale i to jsme zvladli a byli jsme odmeneni dalsimi krasnymi vyhledy z jeste vetsi vysky. Nekdo na pristresek nahore napsal v cestine Zivot je krasny a take nam to tak pripadalo.
Jirka na vrcholu vyhlidky
Cesta dolu se promenila v jednu velkou kamenito bahnitou skluzavku a nez jsme dosli dolu, sesbirala jsem peknych par modrin a vypadala jsem jako bahnity snehulak. 
Bahno ze me odpadalo celou cestu zpet, kterou jsme hodne pospichali, nebot jsme slyseli hrmeni a bourku, ktera se kvapem blizila.
Stihli jsme to na posledni chvili, jeste jsme si v obchudku primo naproti zakoupili melounovy a ananasovy shake kazdy za pouhych 5,000 kipu a pospichali jsme do sprchy.
Po hodince lijak prestal a my se mohli namocit v bazenu. Dostali jsme ale hlad a chut na nudlovou polevku a nakonec jsme v 15:51 objevili restaturaci na hlavni tride, ktera ma v pondelky, stredy, patky a nedele obedy (11:00-16:00) za 9,000 kipu. Dali jsme si napul onu vytouzenou nudlovou polevku a Pad Thai - nudle se zeleninou. Rychle jsme to zhltli a pak se vratili hrat kulecnik do hostelu. Na veceri nas slo z hostelu 8 a skoncili jsme v restauraci asi 50 metru od naseho hostelu. Dali jsme si s Jirkou laoske kari - ja zlute, Jirik zelene a bylo toho tolik, ze jsem to ani nedokazala dojist (Jirka to ale za me zvladnul). Meli jsme na nej chut cely den a krome toho, ze bylo palive, tak, ze nam tekly nudle z nosu, bylo vynikajici. 
Jirik zapasi se zbytkem meho kari
Tak to je pro dnesek vse, snad si take uzivate leto jako my! :)

Komentáře