Jak jsme zastavili dopravu


 Dneska jsme se presouvali z Flores do Livingstonu. Hned rano jsme se ale dostali do ponekud prekerni situace, protoze jsme meli v planu jet jedinym autobusem, ktery do Rio Dulce (odkud se prestupuje do Livingstonu) jezdi. Jenomze jsme si vcera autobus nezarezervovali a misto pro 5 lidi uz v autobuse nebylo. Chvili to vypadalo, ze budeme muset zustat ve Flores o den dele, ale nakonec nam pani z autobusu poradila, abychom rychle tuk-tukem dojeli na autobusovou zastavku a chytili autobus odtamtud. Mel byt ale mnohem drazsi a nevedeli jsme, jestli ho stihneme. Tuktuk, ktery je tu opravdu velmi malicky, jsme stopli hned (nastesti dokonce dva) a zazracnym zpusobem jsme se do nich nacpali i se zavazadly. Tuktukari pochopili, ze nemame moc casu nazbyt a slapli na plyn, co to slo. 

Nakonec jsme autobus stihli dokonce i s malickou snidani. Priplaceli jsme oproti autobusu pouhych 25 QTZ a byl to zdaleka nejluxusnejsi autobus, kterym jsem doposud tady v Guatemale jela. Mel i klimatizaci!! Jediny problem byl, ze nas ridic zapomnel vysadit v Rio Dulce a kdyz jsme se podivali na mapu, zjistili jsme, ze uz jsme nasi zastavku davno prejeli. Ridic nas nakonec skoro vyhodil na policejni kontrole (vypadala uplne stejne jako hranicni kontrola -po zuby ozbrojeni policiste) a nechal nas napospas osudu. Aspon kvuli nam policiste zastavili uplne celou dopravu, abychom mohli prejit silnici. 


Nastesti nam tu velmi brzo zastavilo auto a my se svezli v korbe zpatky. Prijeli jsme zhruba ve 11:30 a lod do Livingstonu odjizdela az v 14:30, tak jsme si cekani na lod kratili vselijak (prochazkou po Rio Dulce, ale i ctenim e-knizek, ktere jsem si postahovala).

Do Livingstonu se clovek dostane pouze lodi, ktera je pomerne draha (125 QTZ). Cesta trvala asi hodinu, nas kapitan si to svistel opravdu rychle.  cesta byla skvely zazitek, protoze podel reky rostly mangrovy, ktere jsem doted videla jen v prezentacich ostatnich ucastniku z El Salvadoru a Hondurasu. 


Livingston se nachazi u usti/delty reky Rio Dulce (doslova sladka reka) do Karibskeho oceanu, takze muzete hadat, jak planujeme stravit nasledujcich par dnu. Nasledovala uz jen kratka prochazka po meste a vecere a v 9 na kute - slunicko tu zachazi uz v 7 vecer.

Tak dobrou! 

 

Komentáře